One drinks tea to forget the noise of the world.

maandag, oktober 13, 2008

Zonnige herfst zondag

De zon prikt, misschien de laatste keer.... dit jaar?

Eindelijk sinds lang nog eens een zondag, relax met mijn gezin. Lekker koken staat dan op het programma. De Vlaamse frietjes waren al gesneden, de champignons geborsteld maar het biefstukje was jammer genoeg ontdooid.... Plan B dus. De dochter bleef dan blijkbaar toch liever eten met de vriendjes van het theatergezelschap waar ze momenteel mee repeteert. Zonnige zondag, moto zondag. Een tijdje geleden waren we al 's op verkenning geweest in een leuke estaminet "les Six Reines" te Ellezelles. Een beetje alterno, bio, feel good en vooral oprecht lekker. Ik at er een smakkelijke eenvoudige pasta maison , op basis van rul gebakken gehakt met blokjes courgettes en  komijnzaadjes. Lekker met een lokaal wit biertje van Brasserie Dupont.Deze plek bracht mijn gedachten terug naar een laatste culinair experiment dat past bij zo een dag. Per toeval opgepikt uit het steeds verrassende tijdschrift Delicious. Je laat Kaasmeester Callebaut uit Oudenaarde weten dat je het broodje van Els bakt en hij geeft je een fantastische suggestie kaas. Het streepje honing op dit geheel mag niet ontbreken.

amandelbrood met appel en gedroogde kersen

voor een brood van 1 kg

50gr grove haverblokken
315 ml volle melk
250 g volkorenmeel
1/2 el bakpoeder, gezeefd
125 g gedroogde kersen of gedroogde cranberries
(ik vond in Delhaize in de afdeling noten en gedroogde vruchten een lekkere mengeling met gedroogde cranberries)
50 gr gedroogde appels in blokjes
1 tl kaneelpoeder
3 el honing
1 scharrelei (van kip Paulette of Pauline bij oma)
3 el grof gehakte amandelen en 2 el extra

Doe de havervlokken in een kom, giet er de melk overheen en laat 30' weken. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een broodvorm van 1l in en bekleed de vorm met bakpapier.
Doe het meel met het bakpoeder in een kom en roer er de havervlokken, gedroogd fruit, suiker, kaneel, honing en amandelen door.
Roer goed door en schep het mengsel in het bakblik. Strijk het glad en strooi er de extra amandelen over. Bak het brood in 45 - 50 min. gaar en goudbruin. Laat helemaal afkoelen en serveer met eventueel met ricotta (of de suggestie van de Kaasmeester) en honing.